Tuesday, 3 December 2013

Banjir ohh Banjir...

hai assalamualikum.. hujan masih tak berhenti dari semalam lagi.kat kg ayu ni dh mula naik air tau nk-nak dekat kawasan berpaya dekat dengan JPJ ..kat jalan tu lah biasanya ramai yang lalu untuk pergi ke bandar kalau dari kg ayu..hmm mungkin ramai aktiviti yang tergendala skarang ni tau..okey walau apa pun hari ni kakak ayu pun tak boleh pergi pejabat sebab kan air yg dh melimpah naik hingga ke atas jalan raya tau... pagi tadi ayu dan ayah sempat jugak pergi chek out dulu caman keadaan paras air tu sebelum kami boleh melintas tapi rupanya kereta kami tak leh lepas atas fakor-faktor sepertimana dibawah
-kereta terlalu rendah
-bimbang akan keselamatan
-kereta almaklumlah dh lama
-dan air yang deras

btw pagi tadi kami sempat lagi tengok gelagat kereta yang cuba melintasi jalan yang dinaiki air tu ..
ada yang macam nk terbawa-bawa oleh arus yg deras tu dan ada jugak yg keretanya mati sekeerat jalan tau..sampaikan ayu pun tergelak sakan dlm kereta hehe...
takde gambar ntuk dikongsikan pasal air naik dekat JPJ tapi jom tengok gambar yang ayu dh snap pagi tadi dekat kg.besol yg ayu pergi tinjau lokasi dgn ayh dan kakak sebenarnya nk tengok keadaan air di kawasan rumah nenek kami yang lama ditinggalkan apapun sempat lagi jln2 sambil snap gambar tau...

KAWASAN KG.BESOL LAMA
okey bila first sampai tu air dh naik sampai ke pagar depan tapi tak lah banyak lagi mungkin tak melepasi lutut kot..
jom tengok gambar btw sorry kalau gambar tak memuaskan maklumlah camera handphone je
ni dekat kawasan rumah atuk dan nenek

air dh mula naik sikit demi sikit

pandagan atas

ni kawasan jalan ke kebun dh bnyk air


KAWASAN JALAN BARU BESOL
okey gambar kat bawah ni ialah gambar dekat kawasan jalan baru yg sekarang dlm proses
ntuk penyambugan jalan tapi ayu tak sure jalan ntuk kemana 
jom tengok gambar kat bawah ni btw masa mula2 sampai terkejut jugak sikit sebab airnya dh
tinggi dan berwarna coklat apapun air ni mingkin dari air tasik puteri
yang takutnya siap ada pusaran lagi tu jom tengok!!


pusaran yang mulanya kecil tapi masa kami duduk kat situ terdegar bunyi yang amat menyermkan 
seperti satu pusaran yg besar entah tak tahu nk cakap camna 
lama kelamaan jadi besar sbab hujan semakin lebatt





air yg semakin derass!

pusaran dari jarak jauh

gambar pusaran yang semakin membesar

dan semakin laju




okeylah sampai sini dulu entry ayu pada hari ni ntw jangan lupa akan faktor keselamatan pada musim banjir ni tau ingat SAFETY FIRST jangan main air sangat tau hehe..


4 comments:

Hanis Masturina said...

Wow, siap ada pusaran lagi tu ! Camne tu, benda apa sebenarnya? Ada lubang ke? haish, risau pulak , kena berhati-hati ye...

http://hanismasturina.blogspot.com/

uyu kawaii said...

tula entahlah..mungkin ada lubang or something kat situ kot tak pasti

uyu kawaii said...

mungkin ada sesuatu kot kat bwh tu seram pun ada jugak time duk situ ada bunyik pelik huhu

Nur Amalia said...

wow! Saya tak pernah dengar/tengok pusaran macam tu.nanti buatlah entry yang best dan meletop lagi! Saya setia meringankan tangan untuk mengomen~